Kopytka ze szpinakiem

IMG_20160701_154612

Kopytka ze szpinakiem są bardzo smaczne oraz łatwe w przygotowaniu. Szpinak jest bogaty w wiele witamin i warto włączyć go jak najszybciej do diety dziecka, o jego wartościach odżywczych pisałam tutaj. Jego smak jest ledwie wyczuwalny na tle innych warzyw lub owoców. Jeśli nasze dzieci nie przepadają za smakiem szpinaku możemy spróbować przemycić go do ich diety w postaci takich kopytek. 🙂

Składniki:

  • 1kg ugotowanych ziemniaków
  • Pół szklanki szpinaku (ja użyłam mrożonego)
  • Jajko
  • Pół szklanki mąki pszennej (można dodać więcej jeśli jest taka potrzeba)
  • Sól

Przygotowanie :

Ziemniaki i rozmrożony szpinak przepuszczam przez praskę lub maszynkę do mielenia.

Do ziemniaków i szpinaku dodaje mąkę, jajko, sól i wyrabiam ciasto.

Stolnice posypuję niewielką ilością mąki.

Odkrajam kawałki ciasta, tworze wałeczki i kroję nożem kluski około 3 cm szerokości.

Kopytka gotuje w osolonej wodzie, od wypłynięcia ok. 2 minuty.

Podaję z cebulką lub jako dodatek do dania głównego.

Smacznego ! 🙂

3 myśli w temacie “Kopytka ze szpinakiem

Dodaj komentarz