Zielono mi

Szpinak jak wszystkie zielone warzywa jest bardzo zdrowy, w swoim składzie ma żelazo, które zapobiega anemii, wapń, który jest odpowiedzialny za mocne kości i zęby a to szczególnie ważne u dzieci. Szpinak wspiera naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu. Jest bardzo nisko kaloryczny a posiada wiele witamin takich jak C, E, K oraz witaminy z grupy B. Zaleca się go dla kobiet w ciąży, ponieważ zawiera kwas foliowy.
Wiele dzieci nie lubi szpinaku, jednak warto wprowadzić go do ich diety jak najszybciej. Moja córka zasmakowała w szpinaku jako niemowlak i zostało jej tak do dziś. Dobrym sposobem na przemycenie do diety dziecka tego warzywa jest koktajl. Smak szpinaku jest ledwie wyczuwalny na tle owoców. Szpinak mogą jeść dzieci, które ukończyły 9 miesiąc życia. 🙂

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 3 pomarańcze
  • 2 szklanki szpinaku

Przygotowanie:

Jabłko i pomarańcze myje. Pomarańcze obieram a jabłuszko kroje w ćwiartki.

Owoce umieszczam w sokowirówce i wyciskam z nich sok.

Szpinak myje, wrzucam do blendera kielichowego (jeśli nie mamy takiego blendera możemy użyć ręczny) i dodaje do niego sok jabłkowo-pomarańczowy, całość dokładnie miksuje.

Tak przygotowany koktajl wlewam do szklanek.

Smacznego ! 🙂

Dodaj komentarz