Naleśniki z batata

IMG_20160708_152715.jpg

Kolejnym pomysłem na wykorzystanie batata w kuchni są właśnie te naleśniki. Naleśniki są pyszne, delikatne oraz bardzo pożywne i zdrowe. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub deser. Możemy je jeść zarówno na słodko jak i z dodatkiem warzyw lub mięsa. 🙂

Składniki:

  • Pół szklanki puree z batata (szklanka o pojemności 250 ml)
  • Szklanka mleka ryżowego waniliowego (może być również inne mleko)
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta imbiru
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Puree, mleko, miód i jajko miksuje razem.

Przesianą mąkę, cynamon, imbir, sodę i olej dodaję do masy z batatów, całość dokładnie mieszam.

Tak przygotowane ciasto odkładam na 20 minut, aby odpoczęło. Ciasto powinno być gładkie i leiste (jeśli jest zbyt gęste możemy dodać trochę mleka lub wody)

Patelnie rozgrzewam z niewielką ilością oleju i smażę na niej naleśniki.

Podaje z ulubionymi dodatkami.

Smacznego ! 🙂

Dodaj komentarz