Kolejnym pomysłem na wykorzystanie batata w kuchni są właśnie te naleśniki. Naleśniki są pyszne, delikatne oraz bardzo pożywne i zdrowe. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub deser. Możemy je jeść zarówno na słodko jak i z dodatkiem warzyw lub mięsa. 🙂
Składniki:
- Pół szklanki puree z batata (szklanka o pojemności 250 ml)
- Szklanka mleka ryżowego waniliowego (może być również inne mleko)
- 6 łyżek mąki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- Szczypta imbiru
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Puree, mleko, miód i jajko miksuje razem.
Przesianą mąkę, cynamon, imbir, sodę i olej dodaję do masy z batatów, całość dokładnie mieszam.
Tak przygotowane ciasto odkładam na 20 minut, aby odpoczęło. Ciasto powinno być gładkie i leiste (jeśli jest zbyt gęste możemy dodać trochę mleka lub wody)
Patelnie rozgrzewam z niewielką ilością oleju i smażę na niej naleśniki.
Podaje z ulubionymi dodatkami.
Smacznego ! 🙂